De achttiende kunstposter werd maandag 22 januari gepresenteerd door gouverneur Emile Roemer. Hij deed dat samen met de kunstenaar, voorzitter Luc Overhof van de Sjeng Kraft Kompenei en communicatiemanager Rob van Lee van De Limburger. Een delegatie van het SLV bestuur was eveneens aanwezig en reikte aan de kunstenares de 'Hoeesorde' uit.

5B8A8D4F 90B9 4854 9293 E22C544C51E9

Ramona Nieuwenhuisen heeft in opdracht van de Provincie Limburg de carnavalsposter 2024 gemaakt. Met deze kunstposter wordt een traditie voortgezet. Het originele schilderij wordt toegevoegd aan de kunstcollectie van de Provincie Limburg en is het komende jaar te bewonderen in het Limburgs Museum in Venlo als onderdeel van de expositie ‘Feest!’.

Gouverneur Emile Roemer: “Wat mooi om te zien dat Ramona in haar interpretatie van de Limburgse Vastelaovend supermoderne technieken gebruikt en toch een beeld aan ons presenteert dat barst van de tradities waar we met elkaar zo trots op zijn. Uit elk detail – en het zijn er nogal wat – spreekt passie, inspiratie en verbinding. Chapeau! Ik ga ‘m thuis in Gennep zéker voor het raam hangen en hoop de poster op heel veel plekken terug te gaan zien.”

Over de kunstenaar
Ramona Nieuwenhuisen is woonachtig in Tegelen. Ze woont samen met Jeroen en heeft twee zoons. Carnaval is voor haar verwondering en bewondering over de vrolijke mensen in de meest kleurrijke uitdossingen en over de grote groepen die het feest en de tradities samen vieren en beleven. Dat vastelaovendsgevoel heeft Ramona gevangen in haar kunstwerk. Na jarenlang als designer gewerkt te hebben heeft Ramona haar passie gevolgd om digitale kunst te maken. In haar werk brengt ze haar kennis van grafisch design, en haar creativiteit middels fotobewerking en fotografie samen. Zo brengt ze digitale schildertechnieken en fotografie samen tot prachtige portretten geïnspireerd op de Hollandse Meesters. Met deze bijzondere combinatie van moderne technieken worden alle lagen in verschillende scherptes, kleurenintensiteiten en belichting over elkaar opgebouwd, waardoor het werk een unieke diepte krijgt. Het kunstwerk is gedrukt op leertextuur en afgewerkt met (blad)gouden details.

Expositie
Vanaf dinsdag 23 januari is in het Gouvernement aan de Maas niet alleen de poster af te halen. Alle originele werken van de kunstposters staan ook tentoongesteld in de entreehal van het Provinciehuis. Dompel je onder in 18 jaar aan carnaval met de werken van onder andere Jack Poels, Toon Hermans en natuurlijk ook de kunstenaar van de poster van dit jaar, Ramona Nieuwenhuisen. De expositie is gratis te bezichtigen tot en met donderdag 8 februari. Na de carnaval wordt het kunstwerk van Ramona gedurende een jaar tentoongesteld in het Limburgs Museum als onderdeel van de expositie ‘Feest!’