Nieuws
Nieuws
De laatste berichten...

Stichting Vasteloavends Museum Kirchroa exposeert hier het carnavaleske erfgoed van Kerkrade. Dat gebeurt met beeld en geluid, en met zaken als uniformen en onderscheidingen. Het is een initiatief van Pascal Hinzen, voorzitter van de Stichting Vasteloavends Museum Kirchroa. Pascal is op het moment van opening al een aantal jaren actief als archivaris van de KVV. Met het realiseren van dit museum krijgt Hinzen de mogelijkheid om dit culturele erfgoed letterlijk in de etalage te zetten. Er is niet alleen aandacht voor het Kerkraadse carnaval, ook is er materiaal uit Heerlen te zien van CV De Winkbülle, Gilde Blauw Sjuut, de Globetrotters en Wiel Knipa te bewonderen. In het museum zal een aparte ruimte worden ingericht ter ere van Nico Ploum.
Initiatiefnemer Pascal Hinzen kreeg hiervoor de Zilveren Buut toegekend door de 17 stadsvastelaovendsverenigingen die bij de SLV zijn aangesloten. Een delegatie van het bestuur bezocht het Vasteloavends Museum Kirchroa. Het museum is gevestigd aan de Hoofdstraat 24b, 6461 CR Kerkrade.



Op zondag 29 januari bezocht het vrijwel voltallige bestuur het Gilde van de Blauw Sjuut in Heerlen. Het gilde bestaat uit 14 vaste leden die sinds 1949 rondtrekken met de Blauw Sjuut. Het gilde van de Blauw Sjuut zetelt in de Schementoren in Heerlen. Deze middeleeuwse toren deed dienst als stadkasteel, verdedigingstoren en (nog bestaande) gevangenis. De toren staat in het centrum naast de Pancratiuskerk. Met name in de 18e eeuw, tijdens de Bokkenrijdersperiode, is de toren als raadzaal, rechtszaal, gevangenis en martelkamer in gebruik geweest. In 1757 werd het dak vernieuwd en de hof in baksteen opgetrokken. In de vergadering van de schepenbank van Heerlen van 10 oktober 1775 werd besloten dat de toren "geapropieerd" moest worden voor delinquenten wier processen van korte duur zijn. De aanpassingen, uitgevoerd door de Heerlense aannemer Wetzels, mocht niet te veel geld kosten. Pas op dat moment werden de cachotten, die tot dan altijd op de benedenverdieping waren geweest, naar de bovenste etage verplaatst, een maatregel die bedoeld was om ontsnappingen tegen te gaan.
Vastelaovendvereniging De Winkbülle beheert de toren. De cachotten functioneren nog, maar niemand wordt nog onder dwang vastgehouden. Zij gebruikt de toren als vergaderruimte voor haar leden en diverse commissies, zoals de Raad van Elf en het Gilde Blauw Sjuut. Een prachtige combinatie van dynamisch inmaterieel en materieel erfgoed in Heelen.
Het verhaal van de oorsprong van het Narrenschiff gaat terug naar de Middeleeuwen. Het was een allegorische voorstelling die het verhaal vertelde van een groep dwaasheid en zonde op een schip. Het idee was om de mensen te waarschuwen voor de gevolgen van slechte keuzes en het verkeerd volgen van verleiding. Het Narrenschiff was in eerste instantie een literair werk, geschreven door de Duitse dichter Sebastian Brant in 1494. Het werk was een allegorie van de samenleving van die tijd en beschreef hoe mensen verschillende zonden begingen, zoals hebzucht, arrogantie en hartstocht. Het verhaal werd snel populair en werd uitgegeven in verschillende talen, waaronder het Nederlands en het Engels. Naast het literaire werk werd het Narrenschiff ook gebruikt in beeldende kunst, waaronder schilderijen en prenten. De afbeeldingen op deze werken toonden het schip vol met figuren die hun zonden uitbeeldden, waaronder dronken dansers, bedelaars en bedriegers. Deze afbeeldingen werden gebruikt om het verhaal van de Narrenschiff aan een breder publiek te tonen en om de les van het verhaal te versterken. Tot op de dag van vandaag is het Narrenschiff een symbool van dwaasheid en zonde en wordt het nog steeds gebruikt in kunst, literatuur en cultuur. Het blijft een waarschuwing voor mensen om de gevolgen van slechte keuzes en het volgen van verkeerde verleidingen in acht te nemen.

Op 12 januari 2023 opende Petra Müller, voorzitter van het Europese carnaval samenwerkingsverband -Närrischen Europäischen Gemeinschaft- samen met Christoph Kuckelkorn, voorzitter van het Keulse carnavalsfestivalcomité, het nieuwe hoofdkantoor in Keulen-Ehrenfeld.
De NEG is het samenwerkingsverband van in Europa gevestigde nationale carnavalsverenigingen die carnaval als dynamisch immaterieel erfgoed in stand houden. Het bevordert grensoverschrijdende contacten tussen carnavalsvierders in veel Europese landen. Het doel is om de carnavalstraditie binnen Europa te verbinden en te versterken en verbindingen met de media, politiek en het bedrijfsleven te onderhouden en uit te breiden. De nieuwe locatie van het kantoor in Keulen biedt ideale mogelijkheden voor vergaderingen en vele andere activiteiten. Een paar weken geleden kondigde de NEG aan dat Keulen in 2023/24 Europa's Carnaval hoofdstad wordt. Erich Ströbel, bestuurslid van het Keulse Carnaval en de Bund Deutscher Karneval, krijgt de leiding over het kantoor in Keulen,